Publicaties - Doofheid en gebarentaal

Doof of blind, toch aan het werk

gepubliceerd in de Wegener Dagbladen  op 9-10-2012

 

Met een arbeidsbeperking toch aan het werk komen is niet gemakkelijk. In Groningen staat een fabriek, waar louter doven werken. Het is een gewoon commercieel bedrijf, waar schuifpuien en dakramen worden gemaakt. In Amsterdam is een restaurant waar je wordt bediend door blinden.

Lees meer: Doof of blind, toch aan het werk

 

Lochemse zorgboerderij start dovengroep


Gepubliceerd in de Stentor op 6-7-2012


Albert Beekman (56) is geen man om stil te zitten. Op het erf van zorgboerderij De Reube, waar hij als vrijwilliger werkt, vertelt hij over zijn loopbaan. Ondanks zijn doofheid had hij tot voor kort een mooie baan bij doveninstituut Kentalis, eerst in het onderwijs en later als jobcoach voor doven en slechthorenden.

Lees meer: Lochemse zorgboerderij start dovengroep

 

Bea Visser, een strijdbare dove vrouw


In de Stentor  medio 2010

Een leven vol strijd tegen weerstanden, barrières en jaloezie


Als klein meisje vroeg Bea Visser zich af waarom zij als enig kind in het Friese Akkerwoude doof was. Nu ze 72 is, gelooft ze dat haar doofheid voorbestemd was. "Ik heb een heleboel mensen kunnen helpen." Ze was de eerste die gebarentaalles ging geven aan vaak wanhopige ouders van dove kinderen. De Zwolse Petra Essink is een van die ouders. Van haar hand verscheen eind september een boek over het strijdbare leven van deze dove vrouw.

Lees meer: Bea Visser, een strijdbare dove vrouw

 

Psychische hulpverlening aan doven

In Woord en Gebaar september 2010

Afscheid van Aad van den Hoogen

'Ik wil nog wel een paar dingen afmaken'
Aad van der Hoogen besteedde zijn hele loopbaan aan de ontwikkeling van psychische hulpverlening aan doven. Nu hij 64 is neemt hij met moeite afscheid van zijn werk bij Psydon. Maar of het een echt afscheid is ...

Lees meer: Psychische hulpverlening aan doven

 

Symposium voor doven

In Woord en Gebaar juni 2010

Oud en jong doof wil meer contact

'Bakkeveen' blijft een toverwoord
Wie gaat er nu met zulk prachtig weer de hele dag in een bioscoop zitten? Jawel hoor, toch zeker 150 mensen bezochten op 21 mei het symposium van Woord en Gebaar en De Gelderhorst in Cinemec te Ede. 'Oud en jong' was het thema en inderdaad de leeftijd varieerde van één jaar tot ruim in de tachtig.

Lees meer: Symposium voor doven

 

Gehoorverlies een onderschat probleem

In de Stentor en overige Wegener kranten van 19 mei 2010 

Minstens een kwart van de zestigplussers is slechthorend. Erfelijkheid, ziekte of een ongeval kan de oorzaak zijn. Maar bij de meeste zestigplussers is gehoorschade vooral een gevolg van jarenlange blootstelling aan te hard geluid

Lees meer: Gehoorverlies een onderschat probleem

 

Meer artikelen...

Pagina 1 van 2

blank.jpg