Lochemse zorgboerderij start dovengroep


Gepubliceerd in de Stentor op 6-7-2012


Albert Beekman (56) is geen man om stil te zitten. Op het erf van zorgboerderij De Reube, waar hij als vrijwilliger werkt, vertelt hij over zijn loopbaan. Ondanks zijn doofheid had hij tot voor kort een mooie baan bij doveninstituut Kentalis, eerst in het onderwijs en later als jobcoach voor doven en slechthorenden.

Overdag was Beekman aan het werk voor Bureau Arbeid ( onderdeel van Kentalis, nu Werkpad genaamd ) en 's avonds ging hij vaak nog aan de slag in zijn tuin in Barchem, waar geen plekje onbenut is. De bloemen en groenten zijn vooral het terrein van zijn vrouw, Albert houdt van timmeren en maakte het fraaie tuinmeubilair en het kippenhok.

Het dove echtpaar verhuisde zeven jaar geleden, toen hun kinderen het huis uit waren, van Gouda naar Barchem. “We wilden graag landelijk wonen en hier konden we een huis met tuin huren, aan de bosrand,” vertelt Beekman. Dat had ook een nadeel. “In Gouda hadden we veel dove vrienden en waren we actief in dovenorganisaties. Hier moet je doven met een lampje zoeken. De dichtst bijzijnde dovenwelzijnsorganisatie zit in Hengelo (Ov) en in Zutphen is er een keer per maand een gebarencafé in Café Camelot.” Vanouds is het oosten onderbedeeld qua onderwijs en zorg voor doven. Dat betekent dat er ook weinig bekendheid is met gebarentaal en voorzieningen voor doven. “Ik kom soms dove mensen tegen die niet weten dat er doventolken bestaan en zich schamen voor hun handicap,” aldus Beekman.
De afgelopen jaren is het laatste restje gehoor bij hem verdwenen en kreeg hij last van tinnitus, een akelige kwaal waarbij je constant een piepgeluid hoort. De tinnitus werd zo erg dat Beekman zijn functie bij Werkpad niet meer kon uitoefenen. Hij onderging daarom een operatie, waarbij een cochleair implantaat (electronisch binnenoor) werd geplaatst. Na een periode van gewenning en training heeft hij nu minder last van tinnitus en kan hij ook iets beter horen.
Intussen was Beekman al op zoek gegaan naar activiteiten buitenshuis. Op internet vond hij Zorgboerderij de Reube en vanaf dag een was hij verkocht. De prachtig gelegen zorgboerderij op antroposofische leest van Tom en Janny Ponten is voor hem een ideale werkomgeving. “Hier kan ik me helemaal uitleven met timmeren en houtzagen,”vertelt hij terwijl hij met Ponten de laatste hand legt aan een afdak boven de houtgestookte lemen pizzaoven.” Ponten is blij met deze medewerker en samen bedachten ze een plan om dagbesteding aan te bieden speciaal voor doven. Beekman zou deze groep met al zijn ervaring perfect kunnen begeleiden zonder enig communicatieprobleem. Deelnemers hebben wel een PersoonsGebonden Budget nodig, waarvoor je een indicatie kan aanvragen bij het CIZ.
Bij het re-integratiebureau Werkpad is het plan enthousiast ontvangen. Beekmans voormalige collega bij Werkpad, Annemiek Rozie uit Brummen, werkt er graag aan mee. “De plek is prachtig, de begeleiding is perfect. Hiermee haal je doven uit hun isolement, want doven hebben elkaar nodig.”

 
Zorgboerderij de Reube

Het echtpaar Ponten heeft in het zuiden des lands een heel arbeidsverleden in de antroposofische zorg en biologische land en tuinbouw. Hun zorgboerderij in Breda, De Beukenhof, was in 1984 een van de eerste zorgboerderijen in Nederland. Na veertien jaar verhuisden ze met hun gezin van vijf kinderen naar Eindhoven, waar Janny een werkklas opzette in een heilpedagogisch kinderdagverblijf en Tom een klussenbedrijf. In 2001 begonnen ze aan een nieuw project, een logeerhuis voor kinderen met een beperking en een leerwerkplaats voor jongeren in Veldhoven.
In Zorgboerderij de Reube in Lochem, die alweer vier jaar bestaat, komt alle opgedane ervaring bij elkaar. Elk weekend en in vakanties logeren er zeven kinderen met een beperking in hun rolstoeltoegankelijke logeerhuis. Ze kunnen er heerlijk en veilig buiten spelen op het ruime erf met een speeltuintje, een zandbak, fietsen en skelters in alle soorten en maten. Daarnaast is er voor volwassenen dagbesteding en begeleid werken mogelijk in en om de boerderij. Er is een timmerwerkplaats en er wordt dagelijks hout gezaagd en gekloofd voor de houtgestookte cv-ketel. Uit alles rond de boerderij blijkt de creativiteit van het echtpaar. Met hun cliënten maken ze mooie houten meubels en voorwerpen en werken ze in de bloemen- en groentetuin. Van het bereiden van de biologische maaltijd wordt gezamenlijk veel werk gemaakt. Het voeren van de kippen, schapen en paarden is voor de oudere dementerenden, een aangename bezigheid. “Laatst nog,”vertelt Albert Beekman, “zat er een negentigjarige man op een stoel in de grote ren. Hij strooide kippenvoer en genoot van de schare kippen om hem heen.”
Op de weide achter het huis kan in de vakanties gekampeerd worden door gezinnen met kinderen uit de doelgroep van de Reube.
Nu de relatie gelegd is met Beekman en Werkpad, hopen Tom en Janny Ponten binnenkort ook dove mensen te ontvangen. “Dan gaan we ook gebarentaal leren.”

 

www.dereube.nl, www.werkpad.nl, www.gebarencafe.nl

blank.jpg