Veilig bevallen zonder stress


In Gelrevue 9-2011
Wat wil een zwangere vrouw nog meer? Een huiselijke comfortabele omgeving om in alle rust te bevallen met het veilige gevoel, dat maar een deur verder een gynaecoloog beschikbaar is. Het nieuwe verloskundig centrum bij Gelre Ziekenhuis Apeldoorn biedt straks die faciliteit.Het idee voor een verloskundig centrum bij het ziekenhuis, ontstond bij Bert Kleinlugtenbeld lang voordat de rapporten verschenen over de relatief hoge babysterfte in Nederland. Jaren geleden bezocht hij de kraamsuites van het Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam en raakte enthousiast over de korte lijnen tussen eerste en tweede lijn. "Er zat maar één deur tussen. Dat betekent geen tijdverlies als er iets niet pluis is bij de bevalling."
Natuurlijk is de berichtgeving over de hoge babysterfte in Nederland ook voor Gelre- Ziekenhuizen nog een extra prikkel om een verloskundig centrum op te richten. In Nederland sterven 1700 baby's kort voor, tijdens of vlak na de geboorte. Daarmee heeft Nederland op Frankrijk en Letland na de hoogste babysterfte binnen Europa.
Het grijze gebied
De oorzaak? Verloskundige Gerrie van der Haar wijst op het grijze gebied tussen eerste lijn en tweede lijn. "Er is veel te verbeteren bij de overdracht tussen verloskundige en ziekenhuis." De thuisbevalling wordt vaak als oorzaak genoemd. "Maar dat klopt niet," volgens Van der Haar, "er zijn meerdere redenen." Misschien registreren we gewoon beter in Nederland." Haar visie blijft: "Eerstelijns wat kan, tweedelijns wat moet. Maar als verloskundige wil je natuurlijk de zorg rondom zwangerschap en bevallingen verbeteren." Dat is de reden waarom ze medeoprichter is van het geboortecentrum en vanaf april 2012 haar praktijk in dit centrum heeft. Ook met de andere verloskundigen heeft Kleinlugtenbeld in een vroeg stadium overleg gehad, maar deze wilden een losser verband. Dat betekent dat het verloskundig centrum straks zeker ook beschikbaar is voor alle verloskundigenpraktijken in de regio.
Minder stress
Veel hobbels kwam de ziekenhuisdirecteur niet tegen op zijn weg. "Iedereen vond het een goed plan. En nu is het afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen." Van der Haar verwacht geen toename van klinische bevallingen. "Misschien ga je zelfs minder pijnbestrijding gebruiken en neemt de ontsluitingsproblematiek af door vermindering van stress. Je kunt in een vroeg stadium terecht in het verloskundig centrum en hoeft niet te wachten tot 6 cm ontsluiting. Bovendien zit je in een comfortabele huiselijke suite met deskundige begeleiding. Bij complicaties heb je de zekerheid dat je maar één deur door hoeft. Ook het feit dat vrouwen en hun partner 48 uur kunnen blijven geeft veel rust."
Kleinlugtenbeld benadert het anders. "Bij problemen kan één van onze gynaecologen beoordelen of er een medische ingreep nodig is. Nu duurt het soms erg lang, voordat besloten wordt tot een keizersnede, terwijl je al eerder had kunnen vaststellen, dat een natuurlijke bevalling niet gaat lukken."
De gynaecologen van het ziekenhuis zijn enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen. Saskia Meijer zal zich als gynaecoloog met name bezig houden met het verloskundig centrum. Ankie van der Esschert zal het centrum vanuit het ziekenhuis als bedrijfsmanager aansturen.
Winst
Het nieuwe centrum bij het ziekenhuis levert, volgens Van der Haar, veel winst op in het voor- en natraject van de zwangerschap. Naast de spreekuren komen er allerlei praktische voorzieningen rond de zwangerschap en de kraamtijd. Het ziekenhuis heeft ook veel extra's te bieden. "Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om in het ziekenhuis begeleiding te krijgen bij het stoppen met roken."
De voorlopige schatting is dat 50 -70 procent van de bevallingen in de regio in het verloskundig centrum gaat plaatsvinden. Overigens niet ten koste van de bevallingen in het ziekenhuis Zutphen. Daar is men bezig met gelijksoortige plannen.
Nu nog betaal je voor een bevalling in het verloskundig centrum dezelfde eigen bijdrage als voor een klinische bevalling zonder medische indicatie. Een thuisbevalling wordt volledig vergoed. Er zijn plannen om de eigen bijdrage voor de bevalling in een verloskundig centrum te schrappen.
Of vier suites dan niet te weinig wordt? "Dan zetten we er gewoon een verdieping bovenop."

blank.jpg