Dichtbundel Sander Grootendorst

 Uit liefde voor taal en natuur

 

Zijn werktafel kijkt uit op een kleine ommuurde stadstuin. Eenmaal door het poortje, begroeid met klimop, ben je al snel bij de Berkel. Hier noteert de journalist, Sander Grootendorst (1958), natuurobservaties 

voor de krant en schrijft de dichter Grootendorst zijn gedichten.

 

Van zijn moeder erfde hij de liefde voor de natuur. Zij zag in hem als kind een bioloog in de dop. Door haar afkomst en verleden in het koloniale Indonesiƫ, was ze uiterst zorgvuldig in haar taalgebruik. Ze wilde beslist dat haar drie kinderen keurig ABN spraken, omdat taalgebruik een reden kan zijn voor achterstelling. Daarmee legde ze een kiem voor een nog grotere liefde: de liefde voor taal.

 

Grootendorst studeerde Duits, laafde zich aan literatuur, maar ambieerde geen leraarschap. "Het mooie van mijn werk als journalist is, dat je niks hoeft uit te sluiten. Ik ben nieuwsgierig en wil overal voor open staan. Dit geldt evenzeer voor dichten. Ook bij het dichten ben ik nieuwsgierig naar wat er gebeurt in een gedicht. Het is een wonderlijk proces. Ik weet niet of je dat inspiratie moet noemen. Er gebeurt iets in je hoofd."

 

Het gedicht 'Jullie liedje' illustreert het. 'Jullie liedje eiste een plaats op/ in het gedicht dat nog sliep./ Het kwam binnen met de wind mee/ door de kieren van een droom./ Het gaf blijk van grote energie,/ het maakte het gedicht wakker.'

"Toen mijn vader nog leefde losten we in het weekend samen wel eens het cryptogram op van de Volkskrant. Op zo'n zondag werd ik wakker na een droomloze nacht met een paar nieuwe oplossingen. De hersenen hadden 's nachts rustig doorgewerkt. Zo kan het ook gaan met een gedicht. Maar vaker is het gewoon hard werken. Zorgvuldig wikken en wegen. Het ene gedicht ontstaat tijdens een ommetje, het andere is een proces van jaren schaven, tot de absolute deadline van de drukker. Dan schrap ik toch nog dat ene woordje in de een-na-laatste regel op bladzijde 21."

Voor hem op tafel ligt zijn tweede dichtbundel, die vanaf vandaag in de boekhandel ligt. Zijn hand glijdt over de glanzende kaft, die na het lezen een beetje bol blijft staan. Het past wel bij het beeld van de omslag, waarin je de harige rug van een ezel kan ontdekken. 'Veertig ezelsbruggetjes' is de titel. Bladerend in de bundel kom je een spreeuw, een meerkoet, kraanvogels, mussen, een fuut en een vlinder tegen. Dieren met vleugels zijn favoriet.

"Er zit veel natuur in mijn bundel verscholen. Ooit was ik op de fiets omringd door vlinders. Dat betekent iets voor mij."

De gedichten zijn heel verschillend qua vorm en inhoud. Je vindt er melancholie en humor, observaties en herinneringen. In het gedicht 'Sneeuwkwartet' herken je een klassiek sonnet.

 

'Vier wajangpoppen poseren in de sneeuw:/ een heer en drie dames, een strijkkwartet,/ zonder instrumenten op een L.P.-hoes gezet/ in een van de strengste winters van de eeuw.'

 

De nieuwe dichtbundel kwam tot stand in samenwerking met zijn jongere broer, beeldend kunstenaar, Martijn Grootendorst. Hij zorgde voor het beeld op de omslag en de layout. "Zo precies als ik ben in mijn taalgebruik en woordkeus, zo precies is hij wat betreft beeld. Op een avond belde hij me op, om te vertellen, dat hij nu echt het juiste lettertype had gevonden." Grootendorst is gelukkig met deze broederlijke samenwerking. "We hebben diezelfde fascinatie voor de natuur en zoeken steeds naar verbanden. Regelmatig treden we samen op, deze week nog in Frankendael in Amsterdam. Het zijn voorstellingen met videokunst van mijn broer, experimentele muziek van zijn vrouw, altvioliste Saskia Meijs, en teksten van mij."

 

Als Grootendorst voorleest uit zijn bundels zie je in hem een performer. Hij geniet nog na van zijn recente optreden en kickt op de spanning met de zaal en de muzikale interactie. Wat betreft zijn ambities sluit hij niks uit. "Alles ligt open."

Dichtbundel, Veertig ezelsbruggetjes van Sander Grootendorst, uitgeverij Kontrast: 12,50 euro. Optredens met Martijn Grootendorst (video), Saskia Meijs (altviool) en Sander Grootendorst (tekst): www.barockpuppies.nl .

 
blank.jpg