Gedichten van een 'Lucky Luke'

Gepubliceerd in de Stentor op 21 september 2012


"Tot voor kort voelde ik me Lucky Luke, een geluksvogel. Lieve vrouw, fantastische kinderen en kleinkinderen, leuk werk, fijn huis, heerlijke vakanties, gezond....
Daar kwam abrupt een einde aan toen mijn vrouw een hersenbloeding kreeg. In de herfst van 2011 is ze overleden. In de maanden daarna kreeg ik last van mijn hart en in juni onderging ik een open hartoperatie. 'De val van Lucky Luke', dacht ik daarbij." Ton van Ingen Schenau wijst op het schilderij boven de piano in zijn woonkamer, Lucky Luke in vrije val. "Kijk dat is mijn spiegel. Het is wonderlijk dat ik dit toepasselijke schilderij van Rianne Heitmeijer zag in het Haags gemeentemuseum. Haar atelier is hier vlakbij in Warnsveld."
De pijn om het verlies van zijn vrouw belette Van Ingen Schenau niet om een dichtbundel uit te geven. Sterker nog, het rauwe besef van de eindigheid, was juist een impuls om de vele gedichten, die hij in de loop der jaren had gemaakt te verzamelen en te bundelen. Ze zaten in zijn computer of op losse velletjes. "Als ik dat zo zou laten zouden ze na mijn dood vast verloren gaan."
De meest recente gedichten staan vooraan in de bundel 'Tegenwind'. Zwaarmoedige, ontroerende gedichten over het sterfbed, de dood en het gemis. "Ik ben geen man die gemakkelijk emoties toont, maar in mijn gedichten kan ik me uiten."
Ik mis, ik mis, ik mis/ deel van mezelf, onthand, onthoofd/ van alle tegenwicht beroofd/ slechts een portret dat bleef/ van ver zie je mij aan.
Het is maar één couplet van vijf, steeds beginnend met dezelfde regel. De gedichten hebben een sterk ritme, vaak op rijm. Het zijn gedichten om voor te dragen en dat doet hij graag met gevoel voor theater. Ook dit weekend treedt hij op tijdens de Warnsveldse kunstroute. Niet met deze laatste gedichten, daarvoor zijn ze te emotioneel, maar er zijn ook lichte gedichten in de bundel vol humor en woordgrapjes.
Veel van zijn gedichten zijn geschreven voor gelegenheden, zoals het 'Chocoladesonnet' voor het Zutpens Chocoladefestival. Het eerste couplet luidt: do re mi cho co la do/ zoet en smeuïg bruin en wit/ do ci sol fa re ca deau/ aanslag op een goed gebit. Voor een wedstrijd van het Waterschap schreef hij het prijswinnend gedicht, 'Kringloop'. Bijzonder is het gedicht in de vorm van een boom, "De spar'.
In de jaren zestig schreef hij vooral limericks, gekke vrolijke gedichten. "Het was heerlijk om die oude gedichten weer te herontdekken en een plekje te geven in de bundel. Ik houd van gedichten die toegankelijk zijn en niet te lang. Humor is zo ongelofelijk belangrijk in het leven."

Tegenwind, dichtbundel van Ton van Ingen Schenau, verkrijgbaar bij Boek &Co in Warnsveld en in het Stedelijk museum, € 12,50

blank.jpg