Jazz vocalisten concours

 Het liefst een doodstil jazzpubliek

 

Twee jonge Zwolse jazz-zangers staan volgende week vrijdag in de voorronde van het zevende Nationaal Jazz Vocalisten Concours in Odeon in Zwolle. Wouter Penris(24) en Norbert Kögging (25) zingen alle genres en spelen even zo gemakkelijk piano en saxofoon. 

Toch krijgt hun muzikaal talent het meest kans als zangers en vertolkers van het oude getrouwe jazzrepertoire.

Als kleine jongen zong Wouter Penris al de sterren van de hemel en won het songfestival in Heerde. Maar met de baard in de keel, wees niets meer op een zangcarrière. Hij stortte zich op zijn pianolessen en op zijn zeventiende meldde hij zich op het conservatorium in Zwolle voor een pianostudie. Heel toevallig liep hij daar een zangklas binnen en mocht hij even iets met zijn stem doen.‘ Riekje Bakker, docent bij Artez, heeft daar mijn zangtalent ontdekt . Zij bezorgde me een goede zangleraar, waar ik drie jaar privé-les had naast mijn lerarenopleiding Engels’. Nu zit hij in het derde jaar van het conservatorium net als zijn concurrent op het Nederlands Jazz Vocalisten Concours in Zwolle, Norbert Kögging.

Ook Kögging heeft een instrumentaal verleden, als altsaxofonist in het plaatselijke harmonieorkest in Deurninge (Ov.). Op de middelbare school in Hengelo kwam hij in een Big Band terecht en werd hij enthousiast voor het vocalistenaandeel, dat bij een Big band een grote rol speelt. Hij greep zijn kans en bewees zichzelf als zanger. Nog steeds treedt hij met enige regelmaat op met deze Big Band.
Kögging en Penris, beiden leerling op het Artez Conservatorium in Zwolle, zijn geselecteerd om mee te doen in de voorronde van het Nationaal Jazz Vocalisten Concours, sinds zeven jaar een springplank voor jazztalenten. Eerdere winnaars waren Wouter Hamel en Francien van Tuinen, die sindsdien landelijke bekendheid genieten. Het is niet toevallig dat Schouwburg Odeon dit concours organiseert in samenwerking met Jazz Impuls. Bob Hagen, directeur van Jazz Impuls, vond voor zijn missie om de belangstelling voor jazz te bevorderen een warm gehoor bij de vorige Zwolse schouwburgdirecteur, Hein Spanjaard. Het idee van Hagen om jazzconcerten in de schouwburg te organiseren met voor en na de pauze twee zeer verschillende programma’s sloeg een paar jaar geleden goed aan. Inmiddels organiseert Jazz Impuls 140 concerten per jaar met 24 000 bezoekers en biedt daarmee een perfect podium voor winnaars van het concours.
Voor Kögging en Penris is het een mooie kans om met de veertien andere geselecteerden op te treden in Odeon en wellicht door te breken. Los van het competitie-element levert het natuurlijk ook gewoon twee aantrekkelijke jazzconcerten op met als klapper een derde finaleconcert op zondagmiddag 4 februari.
Nog even was het spannend of Penris wel mee zou kunnen doen. Na een operatie aan zijn kaakholte twee maanden geleden kon hij pas eind vorige maand weer heel voorzichtig beginnen met zingen. Het was een angstige ervaring: ‘Die kaakholtes zijn toch als een klankkast van een piano. Maar gelukkig is mijn stem er alleen maar beter op geworden’
Die opluchting klinkt door in zijn stem, als hij vertelt over zijn favoriete jazzzangers en het genot om op een oud liedje je eigen stempel te zetten. Je inleven in een liedje van de Amerikaanse jazz- zangeres Shirley Horn, ‘Here’s to life’, dat gaat heel diep’. Na even nadenken noemt ook Kögging een favoriet: Resolution van Kurt Elling. ‘Zijn woorden ‘Put it to the test’ zijn een soort motto voor mij’.
Allebei hebben ze vele vocale mogelijkheden van Salsa tot Pop. Penris zingt in the Artez Latin Band en Kögging heeft zijn eigen Nederpopband, ‘Hoezo’. Ze zetten met hun bands graag een zaal op stelten, maar genieten toch het meest van een doodstil jazzpubliek.

Zonder de andere inzendingen te kennen klinkt Köggings vertolking van ‘Red Top’ en Penris’‘In a sentimental mood’ oorstrelend en rijp voor het schouwburgpodium. Of zal dat Zwols chauvinisme zijn? Op 4 februari zullen we het weten.

Nationaal Jazz Vocalisten Concours, Odeon Zwolle, voorrondes op 1 en 2/1 , finale op zondagmiddag 4/1

 
blank.jpg