Taalmaatjes sjoelen en eten samen

In de Gelderlander van 17 oktober 2011
Vluchtelingenwerk Midden Gelderland verzorgde zaterdagmiddag in het inloophuis in Dieren een feestje met Oudhollandse spelen en een maaltijd. 


Ze ziet er uit als een jong meisje, maar haar ogen verraden dat ze ouder is. Mala uit India is al bijna veertig en heeft veel meegemaakt. "Op mijn achtste werkte ik al. Ik heb rijst geoogst, cement gemaakt, ik kan masseren, haren knippen, tuinieren, maar vooral heel goed koken." Tien jaar lang werkte ze als kok in een restaurant in Goa. Daar ontmoette ze een Nederlander met wie ze een relatie kreeg. In 2002 nam hij haar mee naar Nederland. "Maar het ging uiteindelijk niet goed met het huwelijk", vertelt ze met ingehouden tranen. Sinds enkele jaren staat ze er alleen voor. Afgelopen jaar heeft ze een taalmaatje gehad, die haar thuis hielp met lezen en schrijven. Nederlands spreken had ze al onder de knie. Nu solliciteert ze bij een schoonmaakbedrijf, omdat ze daar geen diploma voor nodig heeft. Liever werkte ze in de zorg. Dus doet ze ook vrijwilligerswerk in zorgcentrum Rhederhof.

Mala's levensverhaal is totaal anders dan de vluchtgeschiedenis van de aanwezige Somalische en Eritrese vrouwen. Door het taalmaatjesproject van Vluchtelingenwerk Rheden krijgen ze concrete hulp bij het inburgeren. Vrijwilligers gaan een keer per week op bezoek bij de nieuwkomers om hen te helpen met de taal. De achttienjarige Saskia uit Dieren reageerde vorig jaar op een oproep in de regiobode om taalmaatje te worden en gaat nu wekelijks op bezoek bij Deego (23) uit Somalië. "Ik help haar met het huiswerk van de inburgeringcursus. Over haar vlucht praten we nog niet. Ik merk dat ze dat moeilijk vindt."
Deego en Ilhan (18), ook uit Somalië, zijn hier vriendinnen geworden. Ilhan woont met haar drie broertjes in een jeugdinstelling. Ze mist haar moeder, die in Kenia in een vluchtelingenkamp zit. Samen spelen ze 'Op naar de top', een Oudhollands spel. Er zijn meer varianten op de welbekende sjoelbak op de tafels in het inloophuis uitgestald, mooie houten gezelschapspelen die een hoop kabaal en veel gelach opleveren. "Het Rhedens activiteitenbureau Oversteegen heeft ze voor deze gelegenheid gratis beschikbaar gesteld," vertelt Nout Linders, een van de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk.
Linders is bezorgd over de voortzetting van het maatjesproject,. De gemeente Rheden kondigde aan te stoppen met subsidiering. Aan de vrijwilligers zal het niet liggen, maar de coördinatie en de huisvesting staan wel op de tocht. Het Inloophuis en het kantoor van vluchtelingenwerk bestaan nog bij de gratie van uitstel van de Traverse in Dieren. Voorlopig biedt het Inloophuis nog een mooie plek van samenkomst. Op de eerste verdieping staat al een tafel gedekt en in de keuken worden de 'Sambusa's' op schalen gelegd. "In Ethiopië en Eritrea heten de driehoekige hartige koekjes Sambusa's" vertelt Feben uit Eritrea. Maar in Aziatische landen heten ze Samosa's. Elk land heeft zijn eigen variant.
"Raar dat de Hollandse keuken zoiets niet kent," zegt gastvrouw Ria ten Ham, terwijl ze de huzarensla uit de ijskast haalt.

blank.jpg