Apetrots op nieuw pand Praktijkschool De Tender

In de Gelderlander  van 22-6-2011

Praktijkschool De Tender in Dieren werd gisteren officieel geopend. Een school waar iedere dag afwisselend is en waar het onderwijs veel concreets oplevert


'Een nieuw begin' zingt leerling Iris Juyn voor een zaal genodigden bij de officiele opening van het nieuwe gebouw van praktijkschool De Tender. Ze doet het vol zelfvertrouwen en dat tekent de sfeer op de Tender. Ook zingen kan je leren op deze school in een prachtig muziek en grammatica lokaal, waar naast een reeks computers ook professionele muziekapparatuur staat. De veertienjarige leerling, Dion Zijlstra, geeft een rondleiding en pakt in het muzieklokaal ook even de microfoon. "Je hoeft hier niet stoer te doen met louter hiphop," vertelt Dion. Je mag ook gewoon een leuk Nederlands liedje oefenen." Hij vergelijkt De Tender met het Rhedens aan de overkant van het spoor. Daar zat hij eerst en hij is heel blij met de overstap naar De Tender. "Ik kreeg daar mijn huiswerk nooit af. Ik was bijvoorbeeld heel slecht in wiskunde. Hier kan ik het wel. Je krijgt gewoon de tijd en het komt ook altijd af." Een dag op De Tender is heel afwisselend en breng je voor de helft door in de prachtige praktijklokalen voor vakken als hout- en metaalbewerking, verzorging , administratie en verkoop. Twee à drie uur per schooldag zit je in je eigen klas bij een mentor voor Algemeen Vormend Onderwijs. Dions klas kijkt uit op de brandweerkazerne, waar wat hem betreft brandweerwagen vaker mag uitrijden. Het nieuwe gebouw van De Tender is al sinds februari geopend, maar tot vandaag heeft hij nog geen loeiende sirene gehoord.
Hij heeft het nog niet gezegd of er klinkt een heuse sirene en een brandweerwagen stopt voor De Tender. Vals alarm natuurlijk, maar het is wel leuk dat, ter gelegenheid van de officiele opening, twee ex wethouders met de hoogwerker omhoog worden gehesen. Ze mogen het nieuwe naambord van de school onthullen.
"We hebben er goede buren aan, " vertelt lerares handvaardigheid Loes Wosgien. Onze leerlingen hebben onlangs bij de brandweer de catering mogen verzorgen en als dank kreeg deze groep leerlingen een bioscoopbon. Ooit heette deze school de Burg Bloemersschool, maar een nieuwe fase vroeg om een nieuwe naam. "Waarom koos men voor De Tender?" vraagt ex-wethouder zich af in zijn speech bij de opening.
Hij sloeg er thuis nog eens de Dikke Van Dale op na en vond daar de betekenis. Een tender is een kolenwagen achter een stoomlocomotief. "En zonder kolen kan een Locomotief niet rijden," zegt hij er stellig bij. Een mooie metafoor voor de leerlingen van de Praktijkschool, die de school straks verlaten met veel direct toepasbare praktische kennis. Het was Ferry de Gier directeur van de school die ooit deze naam bedacht. Hij is een echte treinliefhebber en associeert Dieren ook graag met de Veluwse stoomtrein.
Het leuke van deze school is dat er zoveel concreets is te bereiken. Bij hout en metaalbewerking ga je met prachtige eigen werkstukken naar huis en er is altijd wat lekkers te eten, want in de keuken met zes grote fornuizen wordt voortdurend lekker gekookt.
Een van de leukste vakken vindt Leon administratie en verkoop. Het lokaal ziet er echt uit als een winkel met kassa's, kledingrekken, en parfumerieartikelen. Maar het vak verzorging vindt hij ook leuk. De Tender grijpt elke kans om leerlingen werkervaring op te laten doen.
Zo werkte Marcellino mee aan de bouw van de school en staan de leerlingen zelf achter de het loket van de kantine.

blank.jpg