Revolutie begint in Laag Soeren


in de Gelderlander van 3-5-2010

De nieuwe linkse raadsleden van de gemeente Rheden verklaren zich tijdens de 1 meiviering solidair in de oorlog tegen privatisering van overheidstaken



Geheel in de traditie van 1 meiviering zingt een dertigtal bezoekers van het nieuwe Kulturhus in Laag Soeren de uitgedeelde tekst van de Internationale, 'De rijkaard leeft zelfzuchtig voort. Tot 't merg wordt d'arme uitgezogen'.
De tekst stamt uit de negentiende eeuw, toen de 1meiviering werd ingevoerd na de staking voor de achturige werkdag in de VS. Bij een tweede klassieker,'This land is your land', bereiken de aanwezigen een groter volume. Voor dit lied schreef Jan Rot een nieuwe tekst met een terugkerend refrein 'Dit land is jouw land, dit land is mijn land. Dit land heeft plaats voor iedereen!' De integratieproblematiek in dit lied is een thema waarmee de PvdA de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen ingaat, maar in 't Sprengenhuus gaat het daar niet over.
Annelies de Jonge, nieuw PvdA-raadslid in Zutphen, zet de toon met een betoog over privatisering van de publieke sector. Ze wijt het verlies van vertrouwen in de politiek in het feit dat de politiek (ook de PvdA) veel macht uit handen heeft gegeven aan "oncontroleerbare besturen en processen verstopt achter een front-Office." Ze roept de linkse partijen in Rheden op om samen te werken tegen verdergaande marktwerking. Het is jammer dat er onder de bezoekers noch oude noch nieuwe wethouders aanwezig zijn. Tegelijkertijd maakt dat wel een strijdbaarder houding mogelijk van de nieuwe raadsleden van de PvdA, Groen Links en de SP.
Rik Jansen, getogen in Apeldoorn en nu Tweede Kamerkandidaat voor de SP houdt een concreter betoog dan zijn voorgangster. In zijn visie hebben gokkende bankiers en bestuurders de crisis veroorzaakt. "Zij hebben van de wereld een groot casino gemaakt." Hij somt de gedupeerden van de marktwerking op zoals de postbodes van diverse firma's, die nu drie keer per dag langskomen tegen een mager stukloon, de buschauffeurs en de verpleegsters.
Hij haalt Drees van stal met de uitspraak: "Ouderdom en armoe mag nooit meer in een zin voorkomen." Maar onder de aanwezigen is er een PvdA-lid, die Drees nog heeft gekend. "Ook Drees was onzeker of we de AOW leeftijd op den duur niet zouden moeten verhogen."
Gemakkelijk switcht de discussie van de pensioenleeftijd naar woningbouw. Men is het een eens met de stelling van De Jonge dat woningcorporaties weer coƶperaties worden om goedkopere woningen te realiseren. Maar het stemt wel tevreden dat dit debat gevoerd wordt in een nieuw Kulturhuus, dat met substantiƫle steun van een woningcorporatie is tot stand gebracht.

blank.jpg