Bezoek uit Nepal voor Stichting Sarangkot


in de Stentor van 27-1-02011
Hoe vreemd moet het zijn om vanuit het land van de Mount Everest en de Annapurna ons vlakke land te bezoeken. Drie weken geleden landde de Nepalese onderwijzer, Om Bahadur Baral, op Schiphol voor een bezoek aan de Stichting Sarangkot in Zutphen.Deze stichting, tien jaar geleden opgericht door Henk Feiken ((† 2006) en Rob Tempels, is zijn werkgever in het Nepalese dorp Sarangkot. In tien jaar tijd heeft de Stichting daar heel veel goeds gebracht Er zijn watertanks gebouwd, een tempeltje, een bibliotheek en een school. Jaarlijks brengen enkele bestuursleden een bezoek aan het dorp, en doen dan verslag over de positieve resultaten van hun sponsoring. Maar altijd zijn er ook punten van zorg. Bijvoorbeeld het teruglopend leerlingenaantal en de matige kwaliteit van de Shree Saraswati School. Je kunt wel een mooi gebouw neerzetten, maar het blijft een governmentschool. De regering stelt de onderwijzers aan en zorgt voor het matige lesmateriaal. Het is om die reden dat de Stichting Sarangkot, vorig jaar Om Baral, heeft aangesteld om de leerkrachten, leerlingen en ouders te ondersteunen. En dat doet hij met verve. Om Baral legt uit: "Status is belangrijk in Nepal. Ouders doen hun kinderen naar een dure particuliere school, omwille van de status, die dat verleent, ook al moeten ze ervoor krom liggen en hebben ze nauwelijks genoeg te eten." Niet alleen moet de Shree Sarawati School qua onderwijskwaliteit beter worden, Om Baral zoekt het ook in het uiterlijk. Een stropdasje bij het schoolkostuum en een beloning voor schone kleren en een gewassen toet, levert al imagowinst op. Met huisbezoeken, lessen in kinderpsychologie en beter lesmateriaal boekt Om Baral vooruitgang.
Vrijdag stapt hij weer in het vliegtuig richting Nepal met een hoofd vol nieuwe ideeën en plannen voor zijn school. Hij bezocht een aantal scholen in Nieuw Wehl en Zutphen. "Vooral de Vrije school was inspirerend," vertelt hij. "In Nepal draait het op school allemaal om theorie, terwijl het praktische onderwijs zoals het kweken van groenten, het weven, breien en tekenen niet aan bod komt."
Om Baral is een boerenzoon en geniet ervan om in Cortenoever de boerderij van Jan Willem Breukink te bezoeken. Ook al zijn de verschillen groot en is Om Baral stom verbaasd over de melkproductie, toch is er herkenning als ze praten over handmatig melken en de pijnlijke handen die je ervan krijgt. Straks zal hij ongetwijfeld de Nepalese kinderen vertellen over de melkmachine, die twee keer per dag 135 koeien melkt.
Bij de foto: De Nepalese onderwijzer Om Bahadur Baral en Janny van der Veen, secretaris van de Stichting Sarangkot, bezoeken de melkveeboerderij van Jan Willen Breukink in Cortenoever.

blank.jpg