Kerstgala van Introdans een mooie traditie


In de Stentor van 10 december 2011
foto: Hans Gerritsen

Kerstfeest vier je samen. Dat is ook de filosofie van Introdans. Het hele jaar leven de twee dansgezelschappen van Introdans langs elkaar heen. Ze hebben ieder hun eigen programma met optredens in binnen- en buitenland. Maar rond Kerstmis staan ze traditioneel samen op de planken in Arnhem en Apeldoorn.


Noces CopyrightIntrodansPhotoHansGerritsen_2"Ons Kerstgala is superfeestelijk," vindt Karin Lambrechtse van Introdans Ensemble voor de Jeugd. Ze leunt ontspannen achterover. Ze is nog maar net terug van een intensieve tournee met het Ensemble door China. Weliswaar staat er een solo van haar, en nog wel een wereldpremière, bovenaan op het programma van het Kerstgala, maar ze maakt zich daar geen zorgen over. Haar wereldpremière, 'Best Gift', heeft ze al een tijdje geleden samen met de Spaanse choreograaf Cayetano Soto ingestudeerd. 'Best Gift' is een cadeautje van deze prestigieuze choreograaf voor het veertigjarig bestaan van Introdans. Hij schreef de dans met Lambrechtse in gedachte. "Toen ik hoorde dat hij aan mij dacht, was ik aanvankelijk wat huiverig. Hij staat bekend om zijn moeilijke technische choreografieën.
Maar eenmaal met hem aan de slag hadden we veel plezier. Het gaat over iemand die Kerstmis helemaal niet leuk vindt en die dus een rothumeur heeft. Het is een dans op de muziek van Jingle Bells, maar dan in een jazzy versie van Barbra Streisand
Soto vroeg me of ik er heel boos bij wilde kijken en ik moest steeds zeggen wat ik voelde bij de muziek. In feite is de emotie in dit stuk sterker dan de beweging. Het is een uiteindelijk een heel dynamisch stuk geworden, waarmee ik heel gelukkig ben."
'Best Gift' lijkt typisch een stuk voor het Introdans Ensemble voor de Jeugd te zijn en in het bijzonder voor Lambrechtse, die het theatrale erg in zich heeft.
"Het is een bekend misverstand dat het Ensemble voor de Jeugd kindervoorstellingen maakt,"vertelt ze. "Het Ensemble biedt moderne dansvoorstellingen, die ook bij kinderen in de smaak vallen. En kinderen kunnen veel hebben," meent ze. "Het is fantastisch om de gretigheid op hun gezicht te zien, het harde lachen en de manier, waarop ze op ons reageren. En natuurlijk zijn we in onze voorstellingen uit op interactie met het publiek. Vooral in dat laatste verschillen we echt van Introdans, (in huis kortweg 'de Groep' genoemd) dat zich op volwassenen richt. Qua repertoire zijn we niet eens erg verschillend, misschien iets meer humor, iets meer theater. Het verschil zit vooral in het type publiek en het feit dat we ook schoolvoorstellingen doen."
Introdans Ensemble voor de Jeugd is vrij uniek in de wereld. Een dansgezelschap, dat zich met een moderne dans-repertoire tot de jeugd richt, bestaat nergens. Daarom worden ze ook veel gevraagd voor tournees in het buitenland.
Lambrechtse geniet van die reizen: " Je maakt veel bijzondere en ook gekke dingen mee. In het Chinese Hefei werden we compleet verblind door alle telefoontjes en flitsende camera's, er was geen verbieden aan en de zaal kraakte van de popcorn. In Brazilië zaten er mensen met ratels in de zaal. Maar ze genoten en daar gaat het om."
Lambrechtse danst al tien jaar bij het Jeugdensemble. Wie eenmaal bij Introdans bij een van de twee gezelschappen terecht komt, blijft bijna altijd op die plek. De samenstelling van de groep is bij Introdans heel belangrijk. Dat geldt ook voor Vérine Bouwman. Al zeven jaar danst ze bij Introdans, waarvan zes jaar bij 'de Groep'.
Ze schuift bij aan de tafel vlak voordat ze naar de repetitie gaat voor het Kerstgala. Het gaat om de eerste repetitie voor het stuk 'Adelaars' van de Slowaakse choreograaf Jan Sevcik, een première voor Introdans. Ze heeft er alleen een foto van gezien, die haar even doet vrezen dat ze op stelten moet dansen. Nauwelijks een uur verder zien we Bouwman al volledig in haar rol als vliegende adelaar in de repetitie. Het is onvoorstelbaar hoe snel de drie dansers in de studio zich de gecompliceerde dansbewegingen eigen maken. Hoe krijgen ze het voor elkaar?
"Het is een vraag die ons vaak wordt gesteld," vertelt Lambrechtse. Ik denk dat de snelheid waarmee je iets kunt instuderen een belangrijk onderdeel is van ons talent. Dat is ook iets, waar we bij audities op worden geselecteerd." "Je spieren hebben een bewegingsgeheugen. Ik hoef de muziek maar te horen en de dans komt vanzelf," legt Bouwman uit. "Dat klopt," lacht Lambrechtse: "Erover denken werkt bij mij niet. Als dansers wel eens kort voor het optreden hardop de dans doorlopen, sluit ik me daarvoor af. Maar iedereen is verschillend. We kunnen allemaal wel veel verschillende dansen onthouden. Zelfs vier jaar later hoef je maar de muziek te horen en je lichaam pikt het op."
Zo'n geheugen heb je als danser wel nodig als je het programma van het Kerstgala bekijkt. Voor de pauze zie je maar liefst negen verschillende dansen. Na de pauze sluit het Kerstgala af met het imposante Noces van Stijn Celis op muziek van Strawinski met 24 dansers. Een 'Best Chrismasgift' van Introdans.
Kerstgala is te zien op 26, 27 en 28 december in Schouwburg Arnhem vanaf 20.15 uur, op 27 december ook om 14.30 uur en op 29 december in Orpheus Apeldoorn om 20 uur

blank.jpg