Mooiste parels van Introdans


Gepubliceerd in de Apeldoornse Courant van 7 februari 2012

Introdans viert haar jubileum met een terugblik op veertig jaar dans vanuit Gelderland. Het begon ooit vanuit het idee dat de Randstad geen monopolie had op moderne dans.


Veertig jaar geleden besloten twee eigenwijze dansadepten, Ton Wiggers en Hans Focking een eigen dansgezelschap op te richten in het oosten des lands. "We wilden niet naar de Randstad, maar hier iets ontginnen," vertelt Ton Wiggers. "We wilden moderne dans veel toegankelijker maken."
Aanvankelijk leek het een grap, maar hun enthousiasme en vasthoudendheid maakte het mogelijk. Introdans behoort nu bij de top drie van de Nederlandse dansgezelschappen, op gelijk niveau met Het Nederlands Dans Theater en het Nationaal Ballet.
Vrijdag staat Introdans in Apeldoorn met de première van de voorstelling 'Hemels', waarin ze terugblikken op veertig jaar dansgeschiedenis. Ze kozen daarvoor drie parels uit het Introdansrepertoire van 1988, 1996 en 2006. Alle drie zijn ze speciaal voor Introdans gemaakt door beroemde choreografen, die een nauwe band hebben met Introdans. Nils Christe en Ed Wubbe behoorden tot de jonge talentvolle choreografen, die Introdans begin jaren tachtig aantrok om vernieuwende balletten te schrijven. "Het waren de jaren, waarin we voor het eerst over geld beschikten om choreografen van buiten aan te trekken," herinnert Wiggers zich. "Mede door hen zijn we in die tijd als dansgezelschap flink in aanzien gegroeid."
De derde choreografe, de Braziliaanse Gisela Rocha, markeert een nieuwe koers van Introdans. In 2006 droeg Wiggers het artistiek leiderschap over aan Roel Voorintholt en werd hij zelf algemeen directeur. Voorintholt was al jaren in huis, eerst als danser later als manager van Introdans' jeugdensemble. De samenwerking was dus al heel vertrouwd. Toch viel de koerswijziging meteen op. De keuze voor een choreograaf als Gisela Rocha met haar creatie 'Paradise' noemde de pers gedurfd: "Voorintholt kiest voor nieuwe gezichten, verfrissende invalshoeken" aldus de krantenkoppen. 'Paradise laat Introdans weer schitteren,' schreef de NRC in 1996. En het is precies dit ballet van Gisela Rocha, dat Introdans vrijdag in Apeldoorn weer ten tonele voert. Een gedurfd ballet, waarin de dansers tegen alle dansconventies in, zingen en tapdansen.
Daarbij vergeleken is het meeslepende Messiah van Ed Wubbe een echte klassieker. Hij kreeg er in 1989 de choreografieprijs voor. Het is een ballet met klassieke danselementen op kerkmuziek van Händel, nu eens heel intens gezongen door een countertenor en sopraan, dan weer heel heftig door een koor, waarbij de dansers als een kolkende massa over het toneel wervelen. "Het is barok, geen zware muziek." Wiggers meent er jazzy elementen in te horen. "Eigenlijk heel modern".
Van Choregraaf Nils Christe staat Fünf Gedichte op het programma. Het is een ballet op de romantische Wesendonk Lieder (vooral duetten) van Wagner. "Theatraal en dramatisch," volgens de oprichter van destijds. Al met al biedt 'Hemels' een afwisselend programma, waarna je volgens Wiggers, met een fijn gevoel naar huis gaat. En dat is precies wat Introdans al veertig jaar beoogt.

Info: Introdans – Hemels in Orpheus, vrijdag en zaterdag 10 en 11 februari aanvang 20 uur

blank.jpg